dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Sernik z czekoladą i wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik na spodzie z herbatników posypany duszonymi wiśniami i oblany deserową czekoladą zmieszaną ze śmietanką.

Sernik z czekoladą i wiśniami

Składniki:

Sernik z czekoladą i wiśniami

 

  • 1 kg ser z wiaderka
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szkl cukru + 1 łyżka
  • 2 łyż masła
  • 3 - 4 paczki herbatników
  • 200 g czekolady deserowej
  • 1 szkl wiśni (bez pestek i zamrożone)
  • 100 ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Sernik z czekoladą i wiśniami

Krok 1:

Sernik z czekoladą i wiśniami
Na herabatniki wylewamy masę serową i wyrównujemy.

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy twaróg, budyń i rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy.

Masę serową wylewamy na herbatniki i dokładnie rozprowadzamy. Pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.

Krok 2:

Sernik z czekoladą i wiśniami
Śmietanę łączymy z czekoladą i podgrzewamy.

Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. Do czekolady wlewamy śmietanę i całość podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż składniki dobrze się połączą.

Krok 3:

Sernik z czekoladą i wiśniami
Na sernik wykładamy wiśnie i oblewamy czekoladą.

Wiśnie rozmrażamy. Dodajemy cukier i dusimy na wolnym ogniu kilka minut.

Na upieczone i wystudzone ciasto wykładamy wiśnie. Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą ze śmietanką i wyrównujemy.
Ciasto schładzamy w lodówce.

Smacznego!


Tagi:

sernik