czekoladka145

czekoladka145

Szef Kuchni
[Przepisów: 80]

Sernik z czekoladową kruszonką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepis pochodzi z bardzo starego numeru "Poradnika domowego" ale mimo to zachowuje nadal "świeżość".

Sernik z czekoladową kruszonką

Składniki:

Sernik z czekoladową kruszonką

 

  • CIASTO:

 

 

  • MASA:

 

  • 60 dkg białego sera trzykrotnie mielonego
  • 2 budynie cytrynowe
  • 2 szklanki mleka
  • szklanka śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dkg margaryny
  • 5 dkg rodzynek
  • łyżka skórki pomarańczowej

 

  • KRUSZONKA:

 

  • 25 dkg margaryny
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki czekolady w proszku

 

Sposób przygotowania:

Sernik z czekoladową kruszonką
Jajka rozbić i połączyć z cukrem ,solą i skórką cytrynową,dodać mleko,ser i olej,zmiksować na jednolitą masę.Mąkę przesiać,wymieszać z proszkiem do pieczenia a potem z masą serową ,zagnieść ciasto. Półtorej szklanki mleka zagotować ze śmietanką i cukrem,odstawić z ognia,wlać budyń rozpuszczony w pozostałym mleku i mieszając ugotować.Ostudzić do zimnego.Margarynę utrzeć z serem i nie przerywając ubijania dodawać porcjami zimny budyń .Rodzynki opłukać ,osączyć i razem ze skórką pomarańczową wsypać do masa budyniowo-serowej. Mąkę na kruszonkę przesiać ,wymieszać z cukrem ,czekoladą i margaryną ,posiekać. Wysmarowaną tłuszczem i opruszoną tartą bułką formę wylepić ciastem ,podnosząc jego brzegi,nakłuć widelcem kilka razy.Ciasto przykryć masą budyniowo-serową ,posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 o C.Piec 45 minut. Mnie smakuje jeszcze ciepłe,ale to nie zdrowo!!!