marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sernik z czereśniami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Owoce umyć w bieżącej wodzie,osączyć.Składniki na ciasto zmieszać mikserem..Ser zmielić,połączyć z resztą składników,wlać do formy.Piec 50 m

Sernik z czereśniami.

Składniki:

Sernik z czereśniami.

 

  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 kostki masła lub margaryny do pieczenia,
  • cukier waniliowy,
  • jajko,
  • 2 łyżki śmietany,
  • Masa serowa:
  • 1 kg.twarogu tłustego lub półtłustego,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 30 dag.cukru pudru,
  • olejek waniliowy lub migdałowy,
  • 3 szklanki mleka,
  • 6 żółtek.
  • 1/2 kg.soczystych czereśni.

 

Sposób przygotowania:

Sernik z czereśniami.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do garnka,dodać niecałą kostkę masła lub margaryny,cukier,cukier waniliowy,jajko i śmietanę.Wymieszać mikserem ręcznym na jednolitą masę.Blachę wysmarować resztą tłuszczu,wysypać bułką tartą,wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 190 st.C ok.50 min.Sporządzić masę serową:zmielić dwukrotnie twaróg,utrzeć żółtka z cukrem pudrem,dodając po kolei śmietanę,budynie,olejek waniliowy lub migdałowy i wymieszać dobrze z ubitą pianą oraz umytymi i osączonymi czereśniami.Wysunąć z piekarnika upieczone ciasto i wyłożyć na nie masę serową z owocami.Wsunąć ponownie formę do piekarnika na kolejne 50 min. Temperaturę zmniejszyć do 180 st.C.Po upieczeniu wyjąć blachę z ciastem i wystudzić.Kroić,kłaść na talerzyki i podawać.