czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Sernik z czerwonej porzeczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sernik ma śliczny kolorek i chałwowy smak...

Sernik z czerwonej porzeczki

Składniki:

Sernik z czerwonej porzeczki

 

  • Spód:
  • 15 dag biszkoptów,
  • 8 dag stopionej margaryny.

 

  • Masa porzeczkowa:
  • 70 dag twarogu półtłustego,
  • 25 dag cukru,
  • 100g chałwy waniliowej,
  • cukier waniliowy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 60 dag czerwonej porzeczki,
  • 1/2 szkl. śmietanki 30%,
  • 2 łyżki żelatyny.

Sposób przygotowania:

Sernik z czerwonej porzeczki
1. Biszkopty rozkruszyć lub zmiksować za pomocą blendera. Wymieszać margaryną i wyłożyć na dno tortownicy o śr.24cm. Schłodzić. 2. Twaróg zmielić. Porzeczki zmiksować i przetrzeć przez sito. Zmielony twaróg utrzeć z cukrem, chałwą, cukrem waniliowym oraz sokiem z cytryny. Delikatnie wmieszać przetarte owoce. Śmietankę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wody, odstawić by napęczniała. Następnie podgrzewając, rozpuścić i przestudzić. Wraz ze śmietanką dodać do masy serowej. Wylać na gotowy spód. Schładzać całą noc. Dowolnie udekorować.