SUPERPRZEPIS

Sernik z dynią i czekoladą

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Sernik z dynią i czekoladą Więcej zdjęć (2)

Sernik wyszedł przepyszny taki wilgotny i pachnący z bardzo wyczuwalnym smakiem dyni choć dynia go nie zdominowała mi bardzo smakował.

Składniki:

Sernik z dynią i czekoladą

ciasto:

  • 60 gram mąki pszennej
  • 50 gram cukru
  • 80 gram masła
  • 80 gram gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa:

  • 2 szklanki musu z dyni
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 kg białego sera do serników
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 6 jajek
  • 10 dag czekoladowych kropelek

dodatkowo:

  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • 10 dag gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Sernik z dynią i czekoladą

ETAP 1:

Sernik z dynią i czekoladą
Dynia musi być po upieczeniu mięciutka.

Dynię pokroić i ułożyć na blaszce, następnie upiec w temp. 200 st do miękkości po wystudzeniu oddzielić od skórki i zmiksować na mus.

ETAP 2:

Sernik z dynią i czekoladą
Wymieszac po wystudzeniu na gładkie ciasto.

Ciasto:

Czekoladę i masło stopić oraz przestudzić, następnie dodać cukier, jajka i mąkę przy pomocy miksera wszystko dokładnie utrzeć.

Formę do pieczenia ( 33 cm na 22 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą, następnie rozsmarować na dnie całe ciasto.
Piekarnik nagrzać do 180 st i zapiec ciasto około 15 minut.

ETAP 3:

Sernik z dynią i czekoladą
Wszystkie składniki masy dokładnie wymieszać.

Masa serowa:

Ser ( u mnie zwyczajny ser z wiaderka) przełożyć do większej miski, dolać śmietanę i mus dyniowy przy pomocy miksera dokładnie wymieszać teraz do masy serowej dodawać po jednym jajku cały czas ucierając i proszek budyniowy na koniec dodać czekoladowe kropelki i delikatnie wymieszać.

ETAP 4:

Sernik z dynią i czekoladą
Mi sernik popękał ale nic mu to nie zabrało ze smaku.

Na podpieczony spód wylać cała masę serową i piec w temp. 170 st około 70-80 minut, studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzony sernik posmarować masą kajmakową i posypać startą czekoladą, odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia sera.