anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Sernik z frużeliną z truskawek i jagód

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lepszego ciasta na lato nie jadłam, lepszego sernika z owocami nie jadłam. Idealne połączenie masy serowej i owocowej.

Sernik z frużeliną z truskawek i jagód Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik z frużeliną z truskawek i jagód

 

  • CIASTO NA SPÓD:
  • mąka - 3 szk.
  • cukier puder - 1/2 szk.
  • masło - 250 g
  • żółtka - 4 szt.
  • jogurt naturalny - 1 łyżka

 

  • MASA SEROWA:
  • twaróg sernikowy – 1 kg
  • mascarpone – 250 g
  • jajka – 4 szt.
  • budyń waniliowy – 1 op.
  • cukier puder - 1/2 szk.
  • pasta z wanilii – 2 łyżeczki

 

 

  • KRUSZONKA:
  • mąka krupczatka – 1 szk.
  • cukier puder -1 szk.
  • masło – 100 g

Sposób przygotowania:

Sernik z frużeliną z truskawek i jagód
MASA OWOCOWA: jagody i pokrojone truskawki przełożyć do rondla, dodać sok z cytryny i cukier, wymieszać i odstawić na 15 minut. W tym czasie cukier się rozpuści, a owoce puszczą trochę soku. Zagotować i mieszając gotować 1 minutę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do gotujących się owoców. Energicznie mieszając ponownie zagotować. Rondel zestawić z kuchenki i odstawić do całkowitego wystudzenia. CIASTO NA SPÓD: wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno formy o wymiarach 24x36 cm. Nakłuć je widelcem, nakryć papierem do pieczeni, obciążyć kulkami porcelanowymi i wstawić na 15 minut do nagrzanego do 170°C piekarnika. Następnie usunąć papier i kulki i piec kolejne 5 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. MASA SEROWA: do misy miksera przełożyć oba sery, wsypać cukier i budyń. Zmiksować do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku. Dodać pastę z wanilii i jeszcze raz krótko zmiksować. Na wystudzony kruchy spód wyłożyć masę serową i wyrównać. Na to wyłożyć masę owocową, najlepiej jest to zrobić delikatnie wykładając łyżką. Składniki kruszonki rozgnieść palcami tworząc grudki i rozsypać je na warstwę owocową. Ciasto wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika na 45 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. *ciasto najlepiej jest zacząć od przygotowania masy owocowej, którą następnie musimy całkowicie wystudzić *ciasto kroić dopiero jak będzie zupełnie zimne
Sernik z frużeliną z truskawek i jagód
Sernik z frużeliną truskawkowo-jagodową.