paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

Sernik z gotowanym nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

klasyczne ciasto z nieklasycznym wykonaniem

Sernik z gotowanym nadzieniem

Składniki:

Sernik z gotowanym nadzieniem

 

  • 1 kg twarogu
  • 30 dag cukru
  • 25 dag mąki
  • 250 ml mleka
  • 9 jajek
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 kostka masła
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Sernik z gotowanym nadzieniem
Twaróg za pomocą maszynki mielimy dwukrotnie. Z 5 jajek oddzielamy białka od żółtek. Białka wraz z połową cukru ubijamy na sztywną pianę. Dodajmy do niej żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, ocet i olej. Całość delikatnie, dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do przygotowanej blaszki i pieczemy 30 min w 180C. W tym czasie bierzemy się za nadzienie. Pozostałe jajka roztrzepujemy widelcem. Oba budynie rozrabiamy w szklance mleka. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w drobną kostkę. Masło kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do niego resztę cukru i na niewielkim ogniu roztapiamy. Następnie dodajemy do masła twaróg, jajka i budyń. Pamiętajmy o ciągłym mieszaniu. Upieczony biszkopt kroimy na pół wzdłuż. Jedną z połówek smarujemy masą serową i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Gotowy placek posypujemy pudrem.