iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Sernik z jabłkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Sernik jest puszysty, a użyte papierówki rozpływają się w połączeniu z serem w ustach. Moja dekoracja ciasta dodaje mu nie tylko uroku, ale i smaku.

Sernik z jabłkami  Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Sernik z jabłkami
Margarynę posiekać z cukrem, dodać do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajka, szybko zagnieść ciasto i wstawić je do lodówki na 2-3 godziny po tym czasie schłodzone ciasto wyłożyć na dnie formy ( 33 cm na 22 cm) wcześniej wysmarowanej tłuszczem. Jabłka ubrać, przekroić na pół i wyciąć delikatnie gniazda nasienne. Masło utrzeć z cukrem w trakcie ucierania do masy dodawać porcjami ser na zmianę z jajkami na koniec dodać obie mąki i dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto po wierzchu posypać cienką warstwą kaszy manny i poukładać połówki jabłek na jabłka wylać całą masę serową i wygładzić. Piekarnik nagrzać do 180 st i piec ciasto 50 minut, następnie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki zostawiając w nim ciasto na jeszcze 10 minut po tym czasie wyjąc i bardzo dobrze wystudzić. Przed podaniem każdą porcję ciasta udekorować ja polałam sokiem malinowym i ozdobiłam malinami oraz jeżynami. 
Sernik z jabłkami
Ciasto po schłodzeniu wyłożyć na dnie formy.
Sernik z jabłkami
Na cieście ułożyć połówki obranych jabłek.
Sernik z jabłkami
Na jabłkach wylać cała masę serową i upiec.