dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Sernik z jabłkami 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Fajny sernik z orzeźwiającymi jabłkami.

Sernik z jabłkami 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z jabłkami 4

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik z jabłkami 4
Składniki na ciasto zagniatamy ze sobą, owijamy w foie spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. Ciasto ścieramy na tarce na dno blachy i lekko podpiekamy spód (ok 15 minut w 180 stopniach). Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przesmażamy z dodatkiem cukru (do smaku), gdy jabłka będą już miękkie dodajemy kisiel i dokładnie mieszamy. Masę jabłkową wykładamy na podpieczone ciasto. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną. Dodajemy dwukrotnie zmielony ser i kaszę mannę. Na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Masę serową wylewamy na jabłka. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 1 godziny. Smacznego.
Sernik z jabłkami 4
Ciasto szybko i dokładnie zagniatamy i schładzamy.
Sernik z jabłkami 4
Starte ciasto lekko podpiekamy w średnio nagrzanym piekarniku.
Sernik z jabłkami 4
Jabłka przesmażamy z cukrem i kisielem jablkowym.
Sernik z jabłkami 4
Na masę jabkową wykładamy przygotowaną masę serową.