SUPERPRZEPIS

Sernik z jabłkami i orzechami

  • 5
  • dagita
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Sernik z jabłkami i orzechami

Pyszny delikatny serniczek na orzechowo-ciasteczkowym spodzie z zapieczonymi na wierzchu jabłkami. Idealny nie tylko na jesień.

Składniki:

Sernik z jabłkami i orzechami

Spód:

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwa wanilią
  • 5 jajek
  • 1 budyń śmietankowy

Jabłka:

Sposób przygotowania:

Sernik z jabłkami i orzechami

Spód:

Sernik z jabłkami i orzechami
Serniczek na orzechowo-ciasteczkowym spodzie z zapieczonymi jabłkami

Orzechy włoskie siekamy, ciasteczka kruszymy i wrzucamy na patelnie razem z pozostałymi składnikami. Podgrzewamy i mieszamy do czasu aż masło, cukier i miód się rozpuszczą. Gotową masę wykładamy do tortownicy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Dodatkowo z zewnątrz dno można zabezpieczyć folią aluminiową, tak na wszelki wypadek gdyby masło za bardzo przesiąkało. Odstawiamy do ostygnięcia. Możemy także włożyć tortownicę do lodówki na ok. 30 minut.

Masa serowa:

Sernik z jabłkami i orzechami
Serniczek na orzechowo-ciasteczkowym spodzie z zapieczonymi jabłkami

Twaróg ucieramy z cukrami i budyniem. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Gotową masę serową wylewamy na ostudzony spód. Sernik pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

Jabłka:

Sernik z jabłkami i orzechami
Serniczek na orzechowo-ciasteczkowym spodzie z zapieczonymi jabłkami

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, koimy w cienkie plastry i mieszamy z mąką, cynamonem oraz cukrem. Tak przygotowane jabłka wykładamy delikatnie na podpieczony sernik (wierzch musi być ścięty), zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Studzimy godzinę w zamkniętym i wyłączonym piekarniku i następnie z niego wyciągamy. Po całkowitym ostudzeniu wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego.


Tagi:

sernik ciasto