SUPERPRZEPIS

Sernik z jogurtu greckiego

  • misia14 misia14
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Sernik z jogurtu greckiego Więcej zdjęć (5)

Niezwykle delikatny sernik z jogurtu greckiego wzbogacony owocami z rumu...

Składniki:

Sernik z jogurtu greckiego

  • BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 3 kopiaste łyżki cukru
  • 3 kopiaste łyżki mąki
  • Trochę proszku do pieczenia

  • MASA JOGURTOWA:
  • 620 g jogurtu greckiego
  • 4 jajka
  • 120 g margaryny stopionej i wystudzonej
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • Otarta skórka z 1 cytryny

  • PONADTO:
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 200 g czereśni z rumu (nalewki) lub suszone czereśnie namoczone w rumie

Sposób przygotowania:

Sernik z jogurtu greckiego

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, ciągle ubijając dodajemy żółtka. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25 minut.



Biszkopt studzimy, wyjmujemy z tortownicy, zdejmujemy papier i wkładamy z powrotem do tortownicy. Zapinamy obręcz tortownicy. Na biszkopcie kładziemy czereśnie z rumu, pozostawiając 14-16 sztuk do dekoracji.



Masa jogurtowa: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, ciągle ubijając dodajemy żółtka. Do jogurtu dajemy cukier waniliowy, skórkę cytrynową i budyń; wszystko chwilę miksujemy. Wlewamy chłodną margarynę ciągle miksując. Do masy jogurtowej dajemy ubite jajka delikatnie mieszając. Masę wlewamy na biszkopt z czereśniami. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Piec 45 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzony sernik przekładamy na paterę i dekorujemy pozostawionymi czereśniami. SMACZNEGO!