glammadame1990

glammadame1990

Kucharz
[Przepisów: 3]

Sernik z kajmakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik inny od pozostałych z nutą krówkową :)

Sernik z kajmakiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik z kajmakiem

 

  • Spód:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 puszki masy krówkowej (op. 400g) do posmarowania
  • Masa serowa:
  • 500g sera na serniki (w wiaderku)
  • 4 jaja
  • 3/4 puszki masy krówkowej (op. 400g)
  • 1/3 szklanki mąki

Sposób przygotowania:

Sernik z kajmakiem
Składniki na spód zagnieść razem podobnie jak na kruche ciasto..rozwałkować bądź rozłożyć palcami i wyłożyć tortownicę. Ciasto nakłuć widelcem i upiec na złoto w temp 170'C przez około 15-20 minut..Upieczony blat wyjąć i posmarować kajmakiem. Do sera dodać kajmak, jaja i wszystko zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać mąkę i wymieszać ją na wolnych obrotach. Całość wyłożyć na wysmarowany kajmakiem kruchy spód i włożyć do nagrzanego do temperatury 160'C piekarnika i piec ok 1 godziny. po upieczeniu ostudzić.
Sernik z kajmakiem
Składniki na spód zagnieść razem podobnie jak na kruche ciasto..rozwałkować bądź rozłożyć palcami i wyłożyć tortownicę. Ciasto nakłuć widelcem i upiec na złoto w temp 170
Sernik z kajmakiem
Do sera dodać kajmak
Sernik z kajmakiem
Do sera dodać kajmak

Tagi:

sery ser sernik