SUPERPRZEPIS

Sernik z krówkowym kremem w migdałowym biszkopcie

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 16
Sernik z krówkowym kremem w migdałowym biszkopcie

Z racji braku sił na dłuższe stanie w kuchni poszłam na łatwiznę. Robię to baaardzo rzadko, ale tym razem biszkopt kakaowy z udziałem cukru migdałowego (i budyniu z białą czekoladą!) przełożyłam, prócz sernika, gotowym kremem... Efekt przepyszny!

Składniki:

Sernik z krówkowym kremem w migdałowym biszkopcie

Biszkopt

  • 5 dużych jaj
  • 1/2 szkl. mąki
  • 3 łyżki kakao (kopiate)
  • 1 budyń śmietankowy z białą czekoladą
  • 1 cukier smak migdałowy
  • 1/2 szkl. cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sernik

  • 250g serka mascarpone
  • 250g serka ricotta
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 szkl. cukru drobnego do wypieków
  • 1 jajko

Krem

  • Krem tortowy o smaku krówka
  • około 300 ml zimnego mleka

Sposób przygotowania:

Sernik z krówkowym kremem w migdałowym biszkopcie

Biszkopt

Sernik z krówkowym kremem w migdałowym biszkopcie
Biszkopt po całkowitym osudzeniu kroimy na 2 blaty

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i cukier migdałowy, po czym nadal ubijamy, aż masa będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtka - po każdym krótko miksując na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao (również przesiewamy) i mieszamy łyżką, bądź króciutko mikserem na najmniejszych obrotach (ja zazwyczaj mieszam mikserem na małych obrotach, ale tym razem postawiłam na łyżkę). Masę wylewamy do tortownicy (24cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy). Pieczemy około 35-40 minut w 170 stopniach. Ja tortownicę przykrywam folią aluminiową, zdejmuję ją na 5 minut przed końcem pieczenia, aby upiekł się w środku, a nie spalił na wierzchu. Pozostawiamy w tortownicy do całkowitego ostudzenia, następnie odkrawamy delikatnie od brzegów i wyjmujemy. Ostudzony biszkopt odrywamy powoli od papieru do pieczenia i kroimy na 2 blaty.

Sernik

Sernik z krówkowym kremem w migdałowym biszkopcie
Masę serową równo rozprowadzamy i pieczemy

Oba serki i śmietanę przekładamy do miski i miksujemy z cukrem do połączenia, następnie dodajemy jajko i 2 łyżki mąki, razem miksujemy i masę przekładamy do tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ja dno wykładam "tradycyjnie" zamykając papier obręczą, następnie rozpinam obręcz, wkładam paski papieru i ponownie zamykam. Wyrównujemy wierzch i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut, następnie jeszcze około 25-30 minut w 160 stopniach. Studzimy całkowicie i dopiero rozpinamy obręcz, by wyjąć sernik.

Przełożenie

Sernik z krówkowym kremem w migdałowym biszkopcie
Jako dolny blat tortu kładziemy odwrócony górny

Krem przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Górny blat biszkoptu odwracamy, aby stanowił spód torcika. Smarujemy go częścią kremu.

ETAP 4:

Sernik z krówkowym kremem w migdałowym biszkopcie
Położony blat sernikowy smarujemy kolejną częścią kremu

Nakładamy ostrożnie sernik, smarujemy kolejną częścią kremu i przykrywamy biszkoptem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki ciasta. Dekorujemy posypkami. Całość odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Tagi:

ciasto sernik