aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Sernik z lukrem i skórką cytrynową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny, puszysty sernik na kruchym cieście oblany cytrynowym lukrem i posypany startą skórką z cytryny. Wymarzony dodatek do popołudniowej niedzielnej kawy.

Sernik z lukrem i skórką cytrynową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z lukrem i skórką cytrynową

 

 

 

  • LUKIER:
  • 6 łyżek cukru pudru
  • sok z cytryny
  • skórka z połowy cytryny

 

Sposób przygotowania:

Sernik z lukrem i skórką cytrynową
CIASTO: Z podanych składników przygotowujemy kruche ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. 

MASA SEROWA: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Do miski wrzucamy ser, żółtka, mąkę ziemniaczaną i kaszę manną. Dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Cały czas miksując powoli dolewamy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Na końcu dodajemy kilka kropel aromatu cytrynowego i nadal miksujemy. Na tym etapie dodajemy ubite białka i lekko mieszamy ciasto łyżką. Gotową masę serową wylewamy na kruche ciasto. Sernik pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.

LUKIER: Do miseczki wrzucam cukier puder, stopniowo dolewam do niego sok z cytryny i dokładnie mieszam, do pożądanej konsystencji. Na tarce na małych oczkach ścieram sparzoną skórkę z cytryny. Gotowym lukrem polewam ostygnięty sernik i posypuję skórką z cytryny. 
Sernik z lukrem i skórką cytrynową
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wylepiamy nim blaszkę do pieczenia.
Sernik z lukrem i skórką cytrynową
Do miski wrzucamy ser, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Miksujemy dokładnie.
Sernik z lukrem i skórką cytrynową
Do masy serowej dodajemy ubite na sztywną pianę białka. Lekko mieszamy łyżką.
Sernik z lukrem i skórką cytrynową
Ser wylewamy na kruche ciasto. Pieczemy ok. 45 minut. Przestygnięty sernik polewamy cytrynowym lukrem.