Magdusia1312

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Sernik z makiem i owocami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Wyjątkowe połączenie smaków:)

Sernik z makiem i owocami

Składniki:

Sernik z makiem i owocami

 

  • Ciasto:
  • 5 żółtek
  • 1 kostka margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ser:
  • sera [ ja osobiście polecam, aby kupić zwykły biały ser, a następnie zmielić go kilkakrotnie w maszynce
  • 2 całe jajka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 kostka margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • Mak:
  • 30 dag. maku
  • 15 dag. cukru
  • 5 dag. masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • aromat waniliowy lub migdałowy
  • polewa: 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • trochę mleka
  • kakao
  • owoce: np. maliny, brzoskwinie, ananasy lub bakalie

 

Sposób przygotowania:

Sernik z makiem i owocami
Żółtka połączyć z margaryną, dodać cukier i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. wsadzić do zamrażalnika na ok. 30 min. Rozwałkować, przenieść na natłuszczoną prostokątna formę. Delikatnie podpiec w nagrzanym piekarniku [5-10 minut, ok. 180-200 stopni].Mak wypłukać, zalać gorąca wodą i gotować pół godziny. Odcedzić i skręcić na maszynce od mięsa 2-3 razy. Dodać cukier, masło, aromat, żółtka. wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do maku i delikatnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce. Zrobić ser: Jeśli używamy zwyczajnego białego sera najpierw musimy go zmielić na maszynce od mięsa, jeśli mamy gotowy, zmielony już twaróg, może przejść do działania :) Ser zmiksować z cukrem, dodawać po jednym jajku, wymieszać. Dodać roztopioną margarynę i budynie waniliowe. Wymieszać. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę makową. Rozsmarować, delikatnie dociskając. Na mak wysypać owoce lub bakalie drobno pokrojone. Następnie wyłożyć ser. Równo rozsmarować. Piec jeszcze godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu, sernik zostawić w piekarniku do wystygnięcia. Przygotować polewę: margarynę rozpuścić, dodać trochę mleka, wsypać cukier, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać odrobinę kakao, wymieszać, polać zimny sernik; lub lukier, cukier puder, zalać wrzątkiem, połączyć z sokiem z cytryny, posmarować zimny sernik.