kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Sernik z malinami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

sezon na maliny w pełni więc postanowiłam wykorzystać te słodko kwaśne owoce i umieścić je w moim ulubionym serniku z kakaowym ciastem! pomysł okazał się sukcesem ) ciasto wprost rozpływało sie w ustach!!

Sernik z malinami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik z malinami

 

  • przepis jest na formę 24x34 cm
  • ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 kostki masła (150 g)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • ser:
  • 1 kg sera 3-krotnie mielonego
  • 6 jaj
  • budyń śmietankowy
  • szklanka cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego (można użyć soku z pomarańczy 2 łyżki)

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik z malinami
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy je na godzinę do zamrażalnika. Jajka ubijamy z cukrem aż do uzyskania białej puszystej masy , Ser przekładamy do miski , wlewamy do niego powoli masę jajeczną , dokladnie ucieramy aż składniki się połączą.Do masy serowej dodajemy proszek budyniowy , sok z cytryny i esencje pomarańczową. Spód blaszki smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. 3/4 ciasta wykładamy na spód formy , na nią wylewamy ser i maliny .Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach zmrożone ciasto.Pieczemy ok godzinę w 170 *C. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe.Jeśli masa nie obiera się ciasto jest upieczone. Smacznego!
Sernik z malinami
Etap 1Spód blaszki smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. 3/4 ciasta wykładamy na spód formy , na nią wylewamy ser i maliny .Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach zmrożone ciasto