gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Sernik z malinową chmurką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wspaniały placek. Polecam wypróbować bo nie dość, że wygląda pięknie to jeszcze smakuje wybornie. Polecam spróbować.

Sernik z malinową chmurką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z malinową chmurką

 

  • BISZKOPT CIEMNY
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki zwykłej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • BISZKOPT JASNY
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki zwykłej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • SER
  • 1 kg sera białego
  • 7 jajek
  • 1 margaryna
  • 1 opakowanie Sernixu Dr Oetkera
  • 25 dag cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń śmietankowy
  • MASA MALINOWA
  • 70 dag malin
  • 3 galaretki malinowe
  • MASA BUDYNIOWA
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 łyżki mąki zwykłej
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • DODATKOWO
  • kilka kostek czekolady

Sposób przygotowania:

Sernik z malinową chmurką
MASA SEROWA: Ser zmielić 2 razy. Margarynę, żółtka oraz cukier puder utrzeć na gładką masę. Następnie dokładać stopniowo ser, budyń, Sernix oraz proszek do pieczenia, jeszcze chwilę ucierać. Utarty wyłożyć na wcześniej wysmarowaną blachę. Piec około 45 min w 180 st. Po tym czasie wyciągnąć delikatnie z pieca i zalać go ciemnym biszkoptem, piec jeszcze około 15min. Wyciągnąć z pieca i wystudzić. Zimny obrócić ciastem w dół. BISZKOPT CIEMNY: białka ubić na sztywno dodać cukier, następnie żółtka. Obie mąki zmieszać razem z kakao i proszkiem do pieczenia i połączyć delikatnie z jajkami.

MASA BUDYNIOWA: większą ilość mleka zagotować, a w reszcie rozpuścić obie mąki żółtka i cukier wanilinowy. Dobrze wymieszać. Zalać na gotujące mleko mieszać aż będzie dobrze gęste, ściągnąć z ognia, ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu aż do wykończenia, ucierać aż będzie szklista. Połowę masy wyłożyć na ser, rozsmarować.

MASA MALINOWA: galaretki rozpuścić w 3 szklankach przegotowanej wody. Tężejące zmiksować z malinami. Wyłożyć na masę, włożyć na 15 min do lodówki. Później posmarować drugą częścią masy po masie malinowej. Odrobinę masy zostawić do posmarowania wierzchu ciasta. Przykryć jasnym biszkoptem (wykonać go tak jak ciemny, tylko bez użycia kakao). Posmarować resztą masy, posypać startą czekoladą.
Sernik z malinową chmurką
Przygotować masę serową. Włożyć do piekarnika. 15 min przed końcem pieczenia wyłożyć na niego masę biszkoptową ciemną
Sernik z malinową chmurką
Przygotować biszkopt jasny, tak jak ciemny, tylko bez kakao.
Sernik z malinową chmurką
Przygotować następnie masę serową.Wyłożyć na ciasta.
Sernik z malinową chmurką
Masę malinową przełożyć ciasta. Złożyć ciasta i udekorować.