jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Sernik z malinową galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Rozpływający się w ustach sernik i orzeźwiająca, mocno malinowa galaretka – to sprawia, że ciasto smakuje rewelacyjnie.

Sernik z malinową galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z malinową galaretką

 

  • Tortownica o średnicy 24 cm
  • Spód:
  • 20 dag mąki,
  • 8 dag cukru pudru,
  • 10 dag margaryny,
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka,
  • Ser:
  • 1 kg sera (3 razy mielonego)
  • 3/4 kostki masła,
  • 25 dag dag cukru pudru,
  • 7 jajek,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 łyżka mąki krupczatki,
  • rodzynki do środka,
  • 1 szczypta proszku do pieczenia
  • Galaretka:
  • Ok. 1 kg malin,
  • 2 galaretki malinowe,
  • Około 3 łyżki cukru,
  • Woda (około 0,5-3/4 szklanki)
  • Dodatkowo:
  • Bita śmietana do dekoracji,
  • Czekolada do dekoracji,
  • Świeże owoce do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Sernik z malinową galaretką
SPÓD: Do wyłożonej na stolnicę mąki dodajemy pozostałe składniki ciasta. Zarabiamy je energicznie. Gotowe wykładamy na przygotowaną tortownicę i nakłuwamy widelcem.

SER: Białka oddzielamy od żółtek. W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy. W dalszej kolejności dodajemy cukier waniliowy oraz ser. Całość miksujemy, by masa była puszysta i jednolita (około 10 minut). Pod koniec ucierania dodajemy mąkę połączoną z budyniem. W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Tak przygotowaną łączymy z przygotowaną masą serową.Gotowy ser wylewamy to ciasto kruche, co pewien czas wykładamy rodzynki i przykrywamy je kolejną warstwą sera. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w 180˚C. Upieczony studzimy. Na zimny wylewamy malinową galaretkę. GALARETKA: Z malin wyciskamy sok. Ja wykonałam to używając sokowirówki. Jeśli jej nie posiadamy maliny podgrzewamy i następnie przecieramy przez sito by usunąć pestki. Z 1 kg malin otrzymałam 3 szklanki 100% soku. Otrzymany sok przelewamy do garnka. Dodajemy do niego wodę. W sumie powinniśmy uzyskać 3,5 szklanki płynu. Sok podgrzewamy. Następnie wsypujemy do niego galaretkę oraz cukier do smaku. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru i galaretki. Tak przygotowaną galaretkę studzimy. Tężejącą wylewamy na ostygnięty sernik. Ponownie wstawiamy do lodówki by galaretka zastygła.

WYKOŃCZENIE: Tort przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną oraz startą czekoladą.
Sernik z malinową galaretką
Do masy serowej dokładamy ubite na sztywno białka
Sernik z malinową galaretką
Z malin wyciskamy sok. U mnie w sokowirówce.
Sernik z malinową galaretką
Sok malinowy zagotowujemy, słodzimy do smaku. Dodajemy galaretkę
Sernik z malinową galaretką
Tężejącą malinowa galaretkę wylewamy na ostudzony sernik.