Sernik z masą kokosową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto: z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię, włożyć na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto

Sernik z masą kokosową

Składniki:

Sernik z masą kokosową

 

  • Ciasto:
  • 1 jajko,
  • 20 dag margaryny,
  • ½ szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Masa serowa:
  • 60-70 dag twarogu,
  • 4 jajka,
  • ½ szklanki oleju,
  • ½ szklanki mleka,
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
  • 1 szklanka cukru.
  • Masa kokosowa:
  • 20 dag wiórek kokosowych,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Sernik z masą kokosową
Ciasto: z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię, włożyć na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim spód wysmarowanej i wysypanej bułka tartą blachy, uformować wysokie boki, aby masa serowa nie wypłynęła.

Masa serowa: twaróg zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, budyń, mleko i olej. Na koniec ubitą pianę z białek. Masę serową wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.

Masa kokosowa: wiórki kokosowe zagnieść z masłem i cukrem.

Masę serową wylać na surowe ciasto, posypać z wierzchu masą kokosową.

Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C Piec do uzyskania złotego koloru kokosu.