migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Sernik z masą krówkową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny łaciaty serniczek z masą krówkową na kruchym cieście. Można go również zrobić na herbatnikach.

Sernik z masą krówkową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z masą krówkową

 

  • ciasto
  • 1 szkalnka mąki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 100 g masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Sernik z masą krówkową
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać margarynę, posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.Potem ciastem wylepić formę (20x25) wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 20 minut. Przygotować masę serową. Margarynę rozpuścić i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, cały czas ubijać i dodawać porcjami ser. Następnie dodawać roztopioną margarynę oraz mąki wymieszane z cukrem waniliowym. Przgotowaną masę serową podzielić na dwie równe części .Do jednej dodać masę krówkową. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Do każdej z mas dodać połowę białek i dokładnie wymieszać. Na upieczone ciasto wlewać porcjami na przemian obie masy- po kilka łyżek.Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 50-60 minut. Po wystudzeniu udekorować sernik polewą czekoladową i dowolnymi bakaliami.
Sernik z masą krówkową
Etap 1Przygotować ciasto, schłodzić je a następnie wypepic nim formę.
Sernik z masą krówkową
Etap 2 Przgotowaną masę serową podzielić na dwie równe części .Do jednej dodać masę krówkową.
Sernik z masą krówkową
Etap 3 Na upieczone ciasto wlewać porcjami na przemian obie masy- po kilka łyżek.
Sernik z masą krówkową
Etap 4 Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 50-60 minut.