beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Sernik z masą krówkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny serniczek z masą krówkową. Idealny dodatek do popołudniowej kawki i nie tylko. Smakuje każdemu.

Sernik z masą krówkową

Składniki:

Sernik z masą krówkową

 

  • ciasto kruche

 

  • mąka 2 szklanki
  • cukier 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 1-1,5 łyżeczki
  • margaryna 1 kostka
  • żółtka 4 sztuki
  • masa serowa

 

  • ser twarogowy 1,5 kg
  • śmietana 30% 1/2 szklanki
  • śmietana 18% 1/2 szklanki
  • jajko 5 sztuk
  • cukier 1/2 szklanki
  • budyń śmietankowy 1 opakowanie
  • masa krówkowa 1 puszka 400 g

Sposób przygotowania:

Sernik z masą krówkową
Składniki na ciasto połączyć i szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.Twaróg wyłożyć do miski. Następnie dodać cukier i jajka i miksować na jednolitą masę. Dodać obie śmietany i wsypać budyń. Całość dokładnie zmiksować. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wylewać na przemian obie masy serowe tworząc różne wzory.Do nagrzanego uprzednio piekarnika wstawić ciasto i piec ok 1 godziny w temp 160 stopni.Do piekarnika można wstawić drugą blachę o jeden poziom niżej z odmierzoną szklanką wrzątku, by ciasto nam nie popękało.