SUPERPRZEPIS

Sernik z mascarpone, lemon curd i białą czekoladą

  • 2
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
  • KALORIE: 310
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Sernik z mascarpone, lemon curd i białą czekoladą Więcej zdjęć (2)

Sernik jest bardzo kremowy, delikatny i wręcz rozpływa się w ustach. Lemon curd rewelacyjnie łączy się z białą czekoladą, a kiwi to przysłowiowa kropka nad "i".

Składniki:

Sernik z mascarpone, lemon curd i białą czekoladą

Tortownica o średnicy 18-20 cm, spód:

  • 150g ciasteczek herbatników/kruchych (użyłam z kakao i bez dodatków)
  • 70g masła

Masa:

  • 400 g serka mascarpone
  • 200 śmietanki 30-36%
  • 150 g białej czekolady użyłam z wanilią)
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego

Lemon curd:

  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 160g cukru
  • 80 g masła
  • skórka i sok wyciśnięty z 2 cytryn

Dodatkowo:

  • 4-5 dużych kiwi (dużych)

Sposób przygotowania:

Sernik z mascarpone, lemon curd i białą czekoladą

Lemon curd:

Sernik z mascarpone, lemon curd i białą czekoladą
Lemon curd powinien posiadać gęstą konsystencję.

Cytryny należy porządnie wyszorować i zetrzeć z nich skórkę.

Następnie w małym rondelku roztrzepać jajka, żółtka oraz cukier. Całość mieszając - podgrzać na niewielkim ogniu.
Dodać masło i sok z cytryn. Nadal mieszając - masę zagotować.
(Powinna zgęstnieć.)

Gotowy krem przetrzeć przez sitko i wymieszać ze skórką cytrynową.

Spód:

Sernik z mascarpone, lemon curd i białą czekoladą
Do spodu można użyć dowolnych ciasteczek.

Ciastka rozdrobnić na miał i połączyć z roztopionym masłem/margaryną.

Całość wklepać w dno tortownicy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa:

Sernik z mascarpone, lemon curd i białą czekoladą
Masa powinna być idealnie połączona i puszysta.

Czekoladę należy rozpuścić i zostawić do ostygnięcia.

Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z cukrem waniliowym.

Ciągle miksując - stopniowa dodawać mascarpone oraz białą czekoladę.

Całość:

Sernik z mascarpone, lemon curd i białą czekoladą
Wszystko powinno być równomiernie rozłożone.

Spód posmarować cienką warstwą lemon curd, a następnie obłożyć plasterki kiwi i zakryć masą serkową.

Całość wyrównać, posmarować kremem cytrynowym - grubą warstwą oraz ponownie obłożyć kawałkami kiwi.

Chłodzenie:

Sernik z mascarpone, lemon curd i białą czekoladą
Schłodzone ciasto stężeje.

Ciasto wstawić do lodówki - minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.