Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Sernik z masłem orzechowym i polewą krówkową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Sernik pieczony, z posmakiem orzechowo-czekoladowym z polewą z masy krówkowej. Najlepszy mocno schłodzony.

Sernik z masłem orzechowym i polewą krówkową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z masłem orzechowym i polewą krówkową

 

  • Spód:
  • 80 g herbatników
  • 40 g masła
  • Masa serowa:
  • 3 pełne łyżki masła orzechowego
  • 1 pełna łyżka kremu czekoladowego
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 0,5 kg twarogu mielonego
  • 100 g mascarpone
  • Polewa:
  • 150 g masy krówkowej
  • 50 ml śmietany 30%

 

Sposób przygotowania:

Sernik z masłem orzechowym i polewą krówkową
Spód: herbatniki zmielić w rozdrabniaczu, dodać stopione masło i wymieszać. Tortownicę (średnica 21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać okruchy, wygładzić. Wstawić do lodówki. Masa serowa: do miski wrzucić masło orzechowe, krem czekoladowy, wsypać mleko w proszku, mąkę ziemniaczaną, cukier, wlać śmietankę, zmiksować całość na gładki krem. Następnie wbić jajka, ponownie zmiksować. Wrzucić serek mascarpone i twaróg i zmiksować do połączenia składników. Na schłodzony spód wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zmniejszyć od razu do 150 stopni i piec godzinę. Polewa: masę krówkową i śmietanę zmieszać w miseczce i mieszając podgrzewać w kąpieli wodnej aż się dokładnie połączy, letnia polać lekko przestudzony sernik. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Schować na noc do lodówki.
Sernik z masłem orzechowym i polewą krówkową
Spód: herbatniki zmielić w rozdrabniaczu, dodać stopione masło i wymieszać. Tortownicę (średnica 21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać okruchy, wygładzić. Wstawić do lodówki.
Sernik z masłem orzechowym i polewą krówkową
Masa serowa: do miski wrzucić masło orzechowe, krem czekoladowy, wsypać mleko w proszku, mąkę ziemniaczaną, cukier, wlać śmietankę, zmiksować całość na gładki krem.
Sernik z masłem orzechowym i polewą krówkową
Następnie wbić jajka, ponownie zmiksować. Wrzucić serek mascarpone i twaróg i zmiksować do połączenia składników.
Sernik z masłem orzechowym i polewą krówkową
Na schłodzony spód wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zmniejszyć od razu do 150 stopni i piec godzinę.