SUPERPRZEPIS

Sernik z migdałami

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Sernik z migdałami Więcej zdjęć (5)

Pyszny sernik ukrywający pełno smaków.

Składniki:

Sernik z migdałami

 

  • CIASTO
  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 125 g margaryny
  • 50 g cukru kryształ
  • 4 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Dodatkowo:
  • 2 łyżeczki kawy instant

 

  • MASA SEROWA:
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 125 ml oleju
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru kryształ
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe

 

 

  • Dodatkowo; migdały tarte około 150 g.

 

 

  • Dodatkowo :
  • płatki migdałowe i cukierki michałki.

Sposób przygotowania:

Sernik z migdałami
Składniki na ciasto zagniatamy i ścieramy na tarce jarzynowej na blaszkę średniej wielkości 23x32 cm. Posypujemy je kawa instant. Masa serowa: Żółtka i jajka ucieramy z cukrem. Dokładamy kolejno pozostałe składniki i miksujemy na jednolita masę. Wylewamy na starte ciasto.



Z migdałów tartych kształtujemy małe kopczyki na masie serowej. Przykrywamy je piana zrobiona z ubitych białek z cukrem wymieszanej z dodatkami. Lekko ja wyrównujemy. Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni około 70 minut. Po wyjęciu ale uprzednim przetrzymaniu go 15 minutach przy uchylonych drzwiczkach piekarnika studzimy go.



Robimy masę budyniowa .Gotujemy połowę mleka z cukrem i margaryna .W reszcie mieszamy obie mąki i żółtka. Wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy gęsty budyń .Wykładamy na zimny sernik. Ozdabiamy płatkami migdałowymi i startymi michałkami lub czekolada . Chłodzimy w lodówce.
Sernik z migdałami
Ciasto szybko zagniatamy i ścieramy na tarce
Sernik z migdałami
Na nie sypiemy kawe instant dowolnej marki
Sernik z migdałami
Namasie serowej sypiemy kupeczki startch migdałów
Sernik z migdałami
na koniec wykładamy mase budyniowa i ozdabiamy.