MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Sernik z mlekiem i brzoskwiniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny sernik z masą serową na mleku. Dodatek brzoskwiń sprawia, że wygląda i smakuje doskonale. Ja dodatkowo polałam domową polewą czekoladową, choć nie jest konieczna.

Sernik z mlekiem i brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z mlekiem i brzoskwiniami

 

  • Spód:
  • biszkopty lub herbatniki

 

  • Masa serowa:
  • 1,20 - 1,50 kg sera białego
  • 2 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1/2 szkl. oleju

 

  • Beza:
  • 4 białka
  • 1/2 szkl. cukru

 

Sposób przygotowania:

Sernik z mlekiem i brzoskwiniami
Jajka i żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy mleko budynie, olej i zmielony w maszynce ser. Miksujemy na gładką masę. W blaszce (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia układamy biszkopty. Wylewamy masę, a na niej układamy pokrojone brzoskwinie lekko je wciskając. Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 15-160 stopni i pieczemy jeszcze około 25 minut. Nad sernik do piekarnika wkładamy pustą brytfannę, żeby się ładnie upiekł i nie spalił. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Ubijamy z cukrem do momentu, aż będą lśniące, a cukier się rozpuści. Wykładamy na upieczony sernik i zapiekamy jeszcze do zrumienienia bezy (około 20 minut). Studzimy. Sernik możemy dodatkowo polać polewą czekoladową zrobioną z 1/2 margaryny, 2 łyżek kakao i 4 łyżek cukru. Rada: Biszkopty czy herbatniki możemy zastąpić ciastem półkruchym. 
Sernik z mlekiem i brzoskwiniami
Ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym
Sernik z mlekiem i brzoskwiniami
Dodajemy pozostałe składniki i zmielony ser
Sernik z mlekiem i brzoskwiniami
Masę serową rozprowadzamy na ułożonych biszkoptach
Sernik z mlekiem i brzoskwiniami
W masę delikatnie wciskamy pokrojone brzoskwinie