madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Sernik z morelami na biszkoptach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybki w wykonaniu jednocześnie bardzo lekki z pysznymi owocami, znika szybko z talerza nawet w upalne dni.

Sernik z morelami na biszkoptach

Składniki:

Sernik z morelami na biszkoptach

Spód

  • 25 dag biszkoptów
  • tłuszcz do formy

Masa serowa

  • 2 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki margaryny
  • 25 dag moreli

Dodatkowo

  • 1 opakowanie polewy czekoladowej

Sposób przygotowania:

Sernik z morelami na biszkoptach

Spód

Sernik z morelami na biszkoptach
Na dnie natłuszczonej tortownicy układamy biszkopty

Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy biszkoptami dobrze jak będziemy mieć podwójną warstwę.

Masa serowa

Sernik z morelami na biszkoptach
Do kremu maślanego dodajemy powoli ser z wiaderka

Jajka ucieramy z cukrem na puszysty krem, następnie powoli dodajemy ser z wiaderka, budyń śmietankowy i proszek do pieczenia, a dopiero na samym końcu dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę.

Owoce

Sernik z morelami na biszkoptach
Na połowie masy układamy pokrojone morele

Połowę masy serowej wlewamy na biszkopty , a następnie układamy na niej pokrojone morele ( dobrze aby owoców już po pozbyciu się pestek i pokrojeniu było 25 dag.) Na owoce wlewamy resztę sera. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 minut.

Polewa

Sernik z morelami na biszkoptach
Sernik po upieczeniu i wystudzeniu polewamy polewą

Sernik po upieczeniu studzimy a następnie polewamy polewą czekoladową przygotowana według przepisu na opakowaniu ( lup własnoręcznie przygotowaną) Pozostawiamy aby całkowicie zastygła.