pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Sernik z musem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatny,dosłownie rozpływający się w ustach serniczek z pysznym ,dopełniającym smak musem czekoladowym. Prezentuje się tak jak i smakuje czyli rewelacyjnie a jego przygotowanie nie jest w ogóle skomplikowane.

Sernik z musem czekoladowym

Składniki:

Sernik z musem czekoladowym

Na spód:

  • 20 dkg ciasteczek maślanych np.herbatników
  • 8 dkg masła

Na sernik:

Na mus czekoladowy:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 20 dkg czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Sernik z musem czekoladowym
Przygotowanie spodu pod sernik: ciasteczka rozdrabniamy np.blenderem na miałko a następnie dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy.

Tak przygotowaną mieszankę wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatamy dokładnie łyżką. Wkładamy na 15 min do lodówki.

Przygotowanie sera: Do misy wkładamy ser, mleko i obydwie śmietany. Wszystko dokładnie miksujemy aż powstanie gładka masa.

Następnie dodajemy jajka, cukier i budyń w proszku i znów dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na schłodzony spód i pieczemy w 160 stopniach przez godzinę.

Po tym czasie wyjmujemy sernik z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy sernik jest dobrze schłodzony wykładamy na niego mus czekoladowy.

Przygotowanie musu czekoladowego: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno (na wysokich obrotach miksera) Do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną czekoladę ( wlewamy strużką ciągle miksując śmietanę na niższych obrotach ).

Gotowy mus przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na schłodzony sernik.

Posypujemy całość kakaem.

Tagi:

ciasto sernik