2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

SUPERPRZEPIS

Sernik z musem malinowo-jeżynowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Puszysty ser i kwaśno-słodkie owoce zamknięte w musie to doskonałe połączenie. Warto choć raz się na niego skusić.

Sernik z musem malinowo-jeżynowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z musem malinowo-jeżynowym

 

  • Tortownica o śr 26 cm

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 80 g cukru
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1/2 cytryny

 

 

  • Mus owocowy:
  • 150 g malin świeżych lub mrożonych
  • 80 g jeżyn mogą być mrożone
  • 3 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Sernik z musem malinowo-jeżynowym
Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia,dodajemy pokrojone na kawałki masło, dodajemy startą skórkę z cytryny,wbijamy jajko i zagniatamy kruche ciasto. Wylepiamy dno natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blaszki.

Masa: Twaróg ucieramy z jajkami i cukrem,wlewamy budyń rozpuszczony w mleku miksujemy z masłem,mąką kukurydzianą sokiem z cytryny i rumem.tak przygotowany sernik wlewamy na dno kruchego ciasta,wygładzamy łyżką,wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160*c i pieczemy około 50 minut.

Mus: Maliny łączymy z jeżynami podgrzewamy w rondelku z cukrem mieszamy do rozpuszczenia i gotujemy około 5-7 minut aż owoce się rozpadną ,studzimy.Gotowym zimnym musem,polewamy upieczony i wystudzony sernik.
Sernik z musem malinowo-jeżynowym
składniki na ciasto łączymy zagniatamy całość
Sernik z musem malinowo-jeżynowym
przygotowanym ciastem wylepiamy dno blaszki
Sernik z musem malinowo-jeżynowym
masę serową ze składnikami ucieramy mikserem
Sernik z musem malinowo-jeżynowym
masę wylewamy do tortownicy pieczemy ciasto