Malinova

Malinova

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Sernik z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Szybki i bajeczny sernik wypełniony orzechami przemówi do każdego łasucha, a delikatna konsystencja zachwyci nawet wybrednych.

Sernik z orzechami

Składniki:

Sernik z orzechami

Spód:

Masa serowa:

Sposób przygotowania:

Sernik z orzechami

KROK 1

Sernik z orzechami
Masa powinna być zwarta lecz łatwa do pokruszenia.

Masło, cukier i mąkę ugnieść palcami na zwartą masę.

KROK 2

Sernik z orzechami
Podpieczone ciasto zostawiam do lekkiego przestudzenia.

Spód pokruszyć na dnie foremki i podpiec koło 5 minut w 180°C. W tym czasie przechodzę do kolejnego kroku.

KROK 3

Sernik z orzechami
Ser można zmielić w maszynce do mięsa lub w blenderze.

Ser zmielić najlepiej 2 razy.

KROK 4

Sernik z orzechami
W zależności od upodobań orzechy można zmielić na mniejsze kawałki. Ja wolałam chrupiące kawałki.

Orzechy delikatnie zmielić i dodać z resztą składników do twarogu. Dokładnie i powoli wymieszać całą masę serową.

KROK 5

Sernik z orzechami
Należy uważać, żeby nie przypalić czekolady.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wlać na samym końcu do masy sernikowej, delikatnie wymieszać.

KROK 6

Sernik z orzechami
Masa serowa powinna być dość płynna.

Na podpieczony spód wylać masę serową i piec 50minut w 180°C. Po upieczeniu lekko uchylić piekarnik. Sernik wyciągnąć po całkowitym wystudzeniu.

KROK 7

Sernik z orzechami

Sernik smakuje wyśmienicie o każdej porze dnia i nocy. Smacznego :)


Tagi:

ciasto sernik