Sernik z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny serniczek z masą krówko-wą który każdy zapamięta i będzie do niego powracał. Idealnie nadaje się na każdą okazję.

Sernik z orzechami

Składniki:

Sernik z orzechami

Składniki ciasto kruche

  • mąka pszenna 3 szklanki
  • cukier kryształ 8 łyżek
  • żółtka 3
  • kwaśna śmietana 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

Składniki masa serowa

  • ser biały 2 kg
  • jajka 5
  • proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
  • olejek śmietankowy 3 łyżki
  • margaryna 35 dag
  • cukier puder pół szklanki
  • budyń śmietankowy 1 duże opakowanie
  • cukier kryształ 1 łyżka

dodatki

  • orzechy 40 dag mielone
  • masa krówkowa

Sposób przygotowania:

Sernik z orzechami
Wszystkie składniki na ciasto wykładamy na stolnicę. Z podanych składników dobrze wyrobić ciasto kruche. Na wysmarowaną należy dać ciasto i lekko ponakładać widelcem.

Ciasto kruche wstawić do piekarnika na około 25 w temperaturze 190 stopni. Sposób wykonania masy serowej : Margarynę ucieramy z żółtkami i, stopniowo dodawać cukier. Na samym końcu dodać olejek śmietankowy.

Dodać ser biały zmielony 2 razy a na końcu dodajmy pianę z białek. Masę serową dać na upieczone ciasto kruche i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 50-60 minut w temperaturze 170-180 stopni.

Na gotowy wierzch sernika należy dać masę krówkę i wierzch grubo posypać zielonymi orzechami. 

Tagi:

sernik ciasta