ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Sernik z orzechami i polewą karmelową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo soczysty sernik, bazą był przepis na sernik wiedeński a reszta to moja fantazja

Sernik z orzechami i polewą karmelową

Składniki:

Sernik z orzechami i polewą karmelową

 

Sposób przygotowania:

Sernik z orzechami i polewą karmelową
Rozdzielić jajka. Masło stopić i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i powoli dodawać do tej masy ser. Wlewamy masło, dosypujemy mąkę ziemniaczaną i orzechy. Białka ubijamy na sztywną pianę i powoli dodajemy pianę do masy serowej, zostawiamy 3 łyżki piany.Delikatnie mieszamy. Ja piekę w tortownicy 26 cm, wykładam ją papierem pergaminowym. Masę serową wlewamy do tortownicy i smarujemy po wierzchu odłożoną pianą z białek. Wkładam do ciepłego piekarnika. Sernik pieczemy ok. 80-90 minut w temp. 170 stopni. Jeśli po ok. godzinie sernik jest mocno przyrumieniony to na resztę pieczenia przykrywamy folią aluminiową. Zostawiamy w piekarniku po upieczeniu jeszcze na jakieś 15 minut. Sernik trochę opadnie, zrobi się taki rancik na brzegach. Sernik studzimy i jak jest chłodny to polewamy. Żeby polać to wkładamy zamkniętą puszkę masy karmelowej na 10 minut do gorącej wody. Potem dopiero otwieramy i masa jest półpłynna i łatwo nią polać ciasto. Po wylaniu ozdabiamy połówkami orzechów. Uwaga- ciasto znika w ekspresowym tempie, jeden kawałek nigdy nie wystarczy:)