Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 700]

Sernik z pistacjami, nerkowcem i białą czekoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik jest lekki i przepysznie kremowy. Idealne łączy lekko solone pistacje, delikatne orzechy nerkowca i nutę białej czekolady.

Sernik z pistacjami, nerkowcem i białą czekoladą

Składniki:

Sernik z pistacjami, nerkowcem i białą czekoladą

Tortownica o średnicy 16-18 cm - spód:

  • 150g kruchych ciasteczek/herbatników
  • 50g masła/margaryny

Masa serowa:

  • 300g ricotty (można zastąpić mielonym twarogiem)
  • 3 łyżki masła z pistacji i orzechów nerkowca
  • 5 łyżek cukru pudru

Wierzch:

Opcjonalnie do dekoracji:

  • 20g solonych pistacji (drobno posiekanych)

Sposób przygotowania:

Sernik z pistacjami, nerkowcem i białą czekoladą

Wierzch:

Sernik z pistacjami, nerkowcem i białą czekoladą.
Masa powinna być jednolita i dobrze połączona..

Czekoladę ze śmietanką należy rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.

Spód:

Sernik z pistacjami, nerkowcem i białą czekoladą.
Ciastka powinny być porządnie pokruszone.

Ciastka rozdrobnić np. malakserem i dokładnie wymieszać z uprzednio rozpuszczonym masłem/margaryną.

Całość wklepać w dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa serowa:

Sernik z pistacjami, nerkowcem i białą czekoladą.
Masa powinna być idealnie połączona i puszysta.

Wszystkie składniki masy serowej należy dokładnie zmiksować.

Całość:

Sernik z pistacjami, nerkowcem i białą czekoladą.

Masę serową przełożyć na ciasteczkowy spód.

Na wierzchu umieścić porządnie zmiksowaną śmietankę z czekoladą.

Chłodzenie:

Sernik z pistacjami, nerkowcem i białą czekoladą.
Sernik można posypać pistacjami.

Sernik dowolnie udekorować i schłodzić w lodówce.

Tagi:

sernik ciasto