Sernik z polewą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja wersja klasycznego wypieku polskiej kuchni jakim jest sernik. W tym przepisie z polewą czekoladową.

Sernik z polewą czekoladową

Składniki:

Sernik z polewą czekoladową

 

  • 1 kg białego sera
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 250 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • rodzynki
  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Sernik z polewą czekoladową
Jajka rozbiłam i oddzieliłam białka od żółtek. Masło zmiksowałam z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawałam po jednym żółtku, ciągle miksując. Później dodałam ser biały , łyżeczkę proszku do pieczenia i rodzynki. Z białek ubiłam pianę i delikatnie wymieszałam z masą serową. Formę do pieczenia wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Przełożyłam ciasto do formy i piekłam 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu i ostudzeniu na wierzch ciasta wylewam rozpuszczoną polewę czekoladową i pozostawiam do ostygnięcia.