SUPERPRZEPIS

Sernik z polewą mandarynkową

  • 3
  • misia14
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Sernik z polewą mandarynkową Więcej zdjęć (5)

Wspaniały sernik bogaty w smaku i rozpływający się w ustach dla małych i dużych łasuchów...

Składniki:

Sernik z polewą mandarynkową

 

 

  • MASA SEROWA
  • 1 kg serka śmietankowego
  • 180 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Otarta skórka z 2 cytryn
  • Sok z 1 cytryny
  • 150 ml mleka pełnotłustego
  • 4 białka
  • ½ l śmietany kremówki
  • 2 budynie waniliowe

 

  • POLEWA
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki skrobii kukurydzianej
  • 100 ml soku z cytryny (ok. 3 sztuki)
  • 70 g masła
  • 1 puszka mandarynek

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik z polewą mandarynkową
Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i dalej ucierać. Dodać skórkę cytrynową ciągle ucierając masę. Wsypać mąkę i ucierać mikserem na niższych obrotach (powstają luźne okruchy ciasta). Rękami szybko zagniatamy razem okruchy ciasta i kule ciasta schładzamy w lodówce przez 30 minut. Na dno tortownicy dajemy papier do pieczenia, bok również wykładamy papierem.



Ciasto wykładamy do tortownicy, gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni. Masa serowa: Ser przekładamy do miski. Wsypać cukier, cukier waniliowy, skórkę cytrynową i wlać sok z cytryny oraz mleko. Całość ucierać mikserem na jednolitą masę dodając białko i śmietanę. Do utartej masy wsypujemy proszek budyniowy i miksujemy na jednolitą masę. Masę serową wylewamy na kruchy spód i ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 70 minut. Ciasto studzimy w temperaturze pokojowej.



Dobrze wystudzony sernik przekładamy na paterę (nie zdejmujemy papieru z boku sernika). Zapinamy obręcz tortownicy. Polewa: Przygotowujemy 2 garnki aby jeden wchodził w drugi. Do większego wlewamy wrzącą wodę. Do mniejszego wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Całość miksujemy na średnich obrotach tak długo aż cukier się rozpuści.



Następnie wsypujemy skrobie kukurydzianą i chwilę ucieramy; wlewamy sok z cytryny i ponownie ucieramy. Teraz garnek z masą cytrynową wstawiamy do garnka z wrzątkiem (woda ciągle się podgrzewa), energicznie mieszamy i gotujemy tak długo aż masa zgęstnieje. Do gęstej masy cytrynowej dodajemy masło pokrojone w kawałki; dalej mieszamy do połączenia się składników.



Do tak przygotowanej polewy dodajemy pokrojone w mniejsze cząstki mandarynki dobrze odsączone z soku. Całość mieszamy i wykładamy na sernik. Polewę rozprowadzamy fantazyjnie na serniku i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Zdejmujemy obręcz tortownicy i papier. SMACZNEGO!
Sernik z polewą mandarynkową
Ucieramy margarynę z cukrem, jajkiem i skórką cytrynową na puszystą masę...
Sernik z polewą mandarynkową
do miski przekladamy ser, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, skórkę cytrynową...ucieramy ...
Sernik z polewą mandarynkową
Do gotowej polewy dodajemy odsączone i pokrojone mandarynki z puszki...
Sernik z polewą mandarynkową
Polewa mandarynkowa na serniku...zdejmujemy obręcz tortownicy i papier...