jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Sernik z polewą wiśniową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

sernik z polewą wiśniową, doskonały o każdej porze roku

Sernik z polewą wiśniową

Składniki:

Sernik z polewą wiśniową

 

  • 1/2 szklanki pokruszonych herbatników
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 opakowania twarożku homogenizowanego
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • POLEWA:
  • 1 szklanka kompotu wiśniowego
  • 1 szklanka wiśni z kompotu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Sernik z polewą wiśniową
Serki odcedzić na cedzaku wyłożonym gazą przez co najmniej 1 godzinę. Herbatniki rozgnieść, przesiać, wymieszać z cukrem i cynamonem, posypać dno i boki tortownicy.

Żółtka ubić do białości, wsypać 1/2 szklanki cukru i ubić na kogel- mogel. Dodać serki, wsypać mąkę i sól, wlać aromat, wymieszać.

Białka ubić na pianę, stopniowo wsypując 1/2 szklanki cukru, lekko wymieszać z masą serową.

Wlać do tortownicy, piec 70 minut.

Wyłączyć gaz, pozostawić w piekarniku przez 1 godzinę, nie otwierając drzwiczek. 3/4 szklanki kompotu zagotować z cukrem, do tego wlać pozostały kompot wymieszany z mąką ziemniaczaną.

Zagotować.

Ciepłą polewą polać ciepły sernik i udekorować wiśniami.