Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Sernik z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Sernik chociaż na słodko jest lekko kwaskowaty. Dodatek rabarbaru sprawia, że smak jest świeży i zaskakujący.

Sernik z rabarbarem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik z rabarbarem

SPÓD:

MASA SERNIKOWA:

 

RABARBAR:

  • 2 grube łodygi rabarbaru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Sernik z rabarbarem

SPÓD:

Sernik z rabarbarem
Pokruszone herbatniki połączyć z masłem i cynamonem. Wylepić dno formy.

Herbatniki rozdrobnić na piasek. Masło rozpuścić i zalać gorącym herbatniki. Dodać cynamon i wymieszać, aż wszystko będzie mokre. Wylepić dno formy o średnicy 20 cm. Wstawić do lodówki.

RABARBAROWA MASA:

Sernik z rabarbarem
Rabarbar pokroić na kawałki, dodać cukier i sok z czarnych porzeczek.

Rabarbar pokroić na kawałki, dodać cukier i sok z czarnych porzeczek. Podgrzewać na małym ogniu. Gotować, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Odstawić.

ETAP 3:

Sernik z rabarbarem
Do rabarbaru wlać utarte żółtka. Stale mieszać.

Żółtka utrzeć do białości i wlać do jeszcze ciepłego rabarbaru. Postawić na mały ogień i podgrzewać, aż masa zgęstnieje i będzie bardzo gorąca. Nie gotować. Odlać 1/3 szklanki tego kremu.

MASA SERNIKOWA:

Sernik z rabarbarem
Przestudzony krem rabarbarowy dodać do sernika.

Ser zmiksować z cukrem i jajkiem. Dodać przestudzony krem rabarbarowy i wszystko dokładnie połączyć.

ETAP 5:

Sernik z rabarbarem
Gotową masę sernikową wyłożyć na wyciągnięty spód z lodówki.

Gotową masę sernikową wyłożyć na wyciągnięty spód z lodówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i po 5minutach zmniejszyć temperaturę na 160*C. Piec około 1 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

DEKORACJA:

Sernik z rabarbarem

Kiedy sernik ostygnie rozsmarować na wierzchu odłożony krem rabarbarowy. Rabarbar pokroić na ok 3 mm paseczki.
Wodę i cukier zagotować. Włożyć rabarbar do syropu na około 1 minutę. Wyciągnąć i osuszyć. Udekorować sernik. Wstawić do lodówki. Smacznego!