slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Sernik z ricottą i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny sernik pieczony na bazie ricotty. Z dodatkiem deserowej czekolady w środku i białej na wierzchu.

Sernik z ricottą i czekoladą

Składniki:

Sernik z ricottą i czekoladą

 

  • 500 g ricotty
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 75 g czekolady deserowej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 czubate łyżki erytrolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka zmiksowanych liofilizowanych borówek
  • odrobina oleju kokosowego do wysmarowania tortownicy
  • 4 ząbki białej czekolady do dekoracji
  • tortownica o średnicy 26 cm

Sposób przygotowania:

Sernik z ricottą i czekoladą
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wysmarowujemy dno i boki olejem kokosowym. Czekoladę deserową kroimy w dużą kostkę, odkładamy na później.

Do dużej miski wykładamy ricottę, dodajemy erytrol i mieszamy razem np. trzepaczką. Dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając. Następnie dodajemy olej rzepakowy, mąkę i proszek do pieczenia.Mieszamy razem.

Połowę masy przelewamy do tortownicy, wyrównujemy i posypujemy pokrojoną deserową czekoladą. Do pozostałego ciasta dodajemy proszek z borówek i mieszamy razem. Wylewamy delikatnie drugą część ciasta i wyrównujemy.

Wstawiamy sernik do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godz i 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w uchylonym piekarniku ciasto na 15 minut. Białą czekoladę drobno kroimy i posypujemy gorące jeszcze ciasto.

Wyciągamy ciasto z piekarnika i zostawiamy żeby ostygło. Kroimy dopiero zimne.