cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Książka Kucharska: Prosty sernik - przepisy

Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Uwielbiany przez moją rodzinkę prosty sernik bez spodu, wypełniony rodzynkami i skórką pomarańczową.

Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową

 

  • /tortownica o średnicy min. 24 cm/
  • twarogowego półtłustego/ użyłam 1 kg sera mielonego z wiaderka i 200 g białego zmielonego twarogu/
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 2 łyżki mąki ryżowej/ lub ziemniaczanej/
  • 150 g masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli
  • 100 g rodzynek
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowj
  • tłuszcz do posmarowania tortownicy

Sposób przygotowania:

Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową
-Rodzynki umyć i osuszyć, skórkę pomarańczową drobno pokroić. -Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym w melakserze /kiedyś ucierałam w makutrze drewnianą pałką/ -Ucierając stopniowo dodawać po 1 żółtku , sok z cytryny i po łyżce zmielonego sera. -Ucierać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. -Na koniec wsypać mąkę , budyń , dodać rodzynki , skórkę pomarańczową i wymieszać drewnianą łyżką. -Białka ubić na sztywną pianę , dodać szczyptę soli i połączyć z masą serową. -Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki nasmarówać tłuszczem. -Jeśli foremka jest zbyt niska i masa sięga brzegów należy owinąć ją szczelnie z zewnątrz folią aluminiową by zabezpieczyć ser przed ewentualnym "wypłynięciem. -Można również użyć tortownicy o większej średnicy , bez zabezpieczania boków, ale wówczas sernik będzie niższy. -Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C. -Wstawić foremkę i piec w tej temperaturze ok. 15 minut, następnie obniżyć na 150 -160 st.C i piec. jeszcze około 1 godziny. -Wierzch sernika powinien się delikatnie przyrumienić. -Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do przestygnięcia. -Po wyjęciu z piekarnika umieścić w zimnym pomieszczeniu, zdjąć obręcz tortownicy i posypać cukrem pudrem /u mnie dekoracyjna posypką cukrowa/ .
Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową
Przygotować wszystkie składniki na sernik.
Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami a pianę ubić na sztywno.
Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową
Do masy maślenej dodać ser pianę i bakalie a następnie przelać całośćdo tortownicy.
Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową
Upieczony sernik wystudzić i posypać cukrem pudrem lub dekoracyjną posypką.