Strona główna Sernik z rodzynkami na kruchym cieście

Sernik z rodzynkami na kruchym cieście

Serniki « poprzedni | następny »
misia5 - Przepis na: Sernik z rodzynkami na kruchym cieście offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 180
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Sernik z rodzynkami na kruchym cieście
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Sernik to jedne z wieku ciast, które u mnie w domu znikają szybciej niż się je piecze:)


trudność: średne
czas:

Sernik z rodzynkami na kruchym cieście - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • Masa serowa:
  • 1kg białego zmielonego sera
  • 200g cukru pudru
  • 100g rodzynek
  • 4 jajka
  • 1 białko (to co zostało z ciasta)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego (ja mam własnej roboty ale wanilinowy też będzie dobry)
  • Dodatkowo tortownica o średnicy 24cm
  • papier do pieczenia
  • odrobina margaryny do wysmarowania formy
  • i mąka do wysypania brzegów formy

Sernik z rodzynkami na kruchym cieście - PRZYGOTOWANIE:

Na samym początku dno formy smarujemy odrobiną margaryny i przykładamy do niego papier do pieczenia. następnie odcinamy nadmiar papieru i zamykamy tortownicę. Boki formy smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Jej nadmiar strzepujemy.



Ciasto:



Mąkę, cukier puder oraz kakao i szczyptę soli przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojoną w kostkę dobrze schłodzoną margarynę oraz żółtko. Szybko zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Następnie rozwałkowujemy je na kształt dna formy i za pomocą wałka przenosimy do niej. Nadmiar ciasta jeśli taki będzie należy wcześniej przyciąć inaczej mąka na brzegach formy zostanie starta i trzeba będzie ostrożnie to poprawić. Z ewentualnego pozostałego ciasta można zrobić wałeczek i rozłożyć go dookoła tortownicy i palcami do niej docisnąć by połączyło się z włożonym wcześniej ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200 st piekarnika na 10 minut, by się podpiekło.



W czasie, gdy ciasto podpieka się w piekarniku zabieramy się za masę serową.



Masa serowa:



Do dużej miski przekładamy biały ser. Dodajemy do niego żółtka, mąkę ziemniaczaną, przesiany cukier puder oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie miksujemy. Pod koniec dodajemy rodzynki, które wcześniej należy przebrać. Rodzynki mają być suche. Nie namaczamy ich i nie pokrywamy mąką. Na samym końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka. Jest to ważne. Ubita piana nie może wylecieć nam z miski jak po ubiciu jej odwrócimy miskę do góry dnem. Najpierw dodajemy łyżkę piany i ostrożnie mieszamy potem dodajemy całą resztę piany i całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.



Tortownicę z ciastem wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do niej przygotowaną masę serową. Wierzch wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na około godzinę w temp. 190st - 200st



Po upieczeniu i ostudzeniu sernik można posypać cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sernik z rodzynkami na kruchym cieście  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Serniki
Sernik Tiramisu Serniczek z truskawkami i białą czekoladą Sernik mojej mamy
Kremowy sernik czekoladowy Delikatny sernik z mascarpone i ricotty Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym
Sernik z czerwoną porzeczką i białą czekoladą Sernik złota rosa Sernik ze śliwkami i kruszonką
Sernik marmurkowy na zimno Sernik kajmakowy Sernik na zimno

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane