Magdalina

Magdalina

Szef Kuchni
[Przepisów: 28]

Sernik z serkiem mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Serniczek jest bardzo delikatny, puszysty i nie za słodki... wprost rozpływa się w ustach. Doskonały do popołudniowej kawki.

Sernik z serkiem mascarpone

Składniki:

Sernik z serkiem mascarpone

Na spód do sernika

  • 500 - 600 gr ciasteczek (np. herbatniki)
  • 2-3 łyżki rozpuszczonego masła

Na masę serową

  • 800 gr sera białego
  • 250 gr serka mascarpone
  • 6 jaj
  • 3/4 szkl. mleka
  • 50 gr masła
  • 1 szkl. cukru
  • sernix lub budyń śmietankowy
  • olejek cytrynowy lub pomarańczowy
  • cukier wanilinowy

Sposób przygotowania:

Sernik z serkiem mascarpone
Herbatniki lub inne ciastka kruszymy i mieszamy 2-3 łyżkami rozpuszczonego masła. /Dno tortownicy (26-28 cm) wykładamy pergaminem. / Przygotowane herbatniki wykładamy i ugniatamy na dnie tortownicy. Wkładamy do lodówki na około 30 min.

Biały ser mielimy. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem wanilinowym. Dodajemy po łyżce serka mascarpone oraz sera białego- ciągle ucieramy. Do utartej masy dodajemy kilka kropel olejku cytrynowego bądź pomarańczowego. Ucieramy. Dodajemy 3/4 szkl. mleka oraz 50 gr rozpuszczonego, przestudzonego masła. Ucieramy. Dodajemy sernix lub budyń śmietankowy- ucieramy.

Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowane herbatniki.

Piec w temp. 150-160 st. przez około 1,5 - 2,0 h.