jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Sernik z wiśniami i morelami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

wyśmienity sernik z owocami

Sernik z wiśniami i morelami

Składniki:

Sernik z wiśniami i morelami

 

  • KRUCHE CIASTO:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 jajko
  • 1 słoik wiśni 680 ml
  • 1 puszka moreli 850 ml
  • MASA TWAROGOWA:
  • 8 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 3 jajka
  • 1 kg chudego twarogu
  • sól- szczypta
  • strta skórka zcytryny
  • 1 budyń waniliowy na 1/2 l mleka
  • przezroczysta folia
  • maka do posypania stolnicy
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Sernik z wiśniami i morelami
KRUCHE CIASTO:

Włożyć do miski mąkę, tłuszcz, cukier i jajko, a nastepnie całość wyrobić mikserem. Chłodnymi rekami zagnieść szybko na jednolitą masę. Zawinąć w folię i odstawic w chłodne miejsce na 30 minut. Osączyć oddzielnie wiśnie i morele.

MASA SEROWA:

Utrzeć tłuszcz i cukier. Podczas ucierania dodawać jajka. Na koniec mieszając twaróg, sól oraz skórke z cytryny i budyń w proszku. Kruche ciasto rozwałkować pomiedzy dwoma warstwami przezroczystej folii. Wyłożyć nim natłuszczoną blachę. Ciasto nakłuć w wielu miejscach widelcem, posmarować masą twarogową. Na masie twarogowej ułożyć owoce.

Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stop. C. przez 35-40 minut. Ciasto wystudzć.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.