nikolaxxxx

nikolaxxxx

Kucharz
[Przepisów: 19]

Sernik z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto, które zadowoli niejedno podniebienie

Sernik z żurawiną

Składniki:

Sernik z żurawiną

 

  • CIASTO

 

  • 1 kostka margaryny Kasia
  • 3 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • 3 łyżki cukru
  • 1 mały proszek do pieczenia

 

  • MASA SEROWA

 

  • 1 kilogram sera w wiaderku waniliowego z dodatkiem laski wanilii (do kupienia w Biedronce)
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • piana ubita z 6 białek
  • 10 dag suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

Sernik z żurawiną
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski. Dobrze zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną z nich dać do zamrażalnika. Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Wszystkie składniki na masę serową (oprócz piany z białek i żurawiny) wrzucić do miski i dokładnie wymieszać mikserem. Na samym końcu dać pianę z białek i delikatnie wymieszać ją z masą serową. Na blaszkę wyłożyć równomiernie jedną część ciasta, na nią wysypać suszoną żurawinę, na żurawinę wylać masę serową i na masę zetrzeć na tarce o grubych oczkach tą część ciasta, która była w zamrażarce. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 st C.