Sernik ze śliwkami kalifornijskimi i słonym karmelem

  • redakcja
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Sernik ze śliwkami kalifornijskimi i słonym karmelem

Choć przygotowanie tego sernika wymaga trochę czasu i pracy, efekt jest tego wart! Połączenie delikatnej masy serowej ze słodyczą śliwek kalifornijskich i słonym karmelem skradnie Twoje serce!

Składniki:

Sernik ze śliwkami kalifornijskimi i słonym karmelem

Sernik

  • 70 dag twarogu 3 krotnie mielonego lub serka kremowego typu Philadelphia
  • 120 ml śmietany kwaśnej 18%
  • 18 dag cukru drobnego
  • 80 g śliwek kalifornijskich posiekanych
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Spód sernika

  • 120 g ciasteczek owsianych lub zbożowych
  • 60 g roztopionego masła
  • 2 łyżki kakao

Słony karmel

  • 160 g cukru drobnego
  • 60 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 8 śliwek kalifornijskich do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sernik ze śliwkami kalifornijskimi i słonym karmelem
Spód sernika:

Ciastka przełóż do blendera i rozdrobnij, nie powinny zawierać większych grudek. Możesz je też rozdrobnić w torebce strunowej używając wałka. Rozdrobnione ciastka zalej roztopionym masłem, dodaj kakao, całość dobrze wymieszaj. Na dół formy do sernika, zabezpieczonej papierem do pieczenia wyłóż masę z ciastek, rozprowadź równomiernie. Foremkę schłodź w lodówce min. 15 minut.

Masa serowa:

Wszystkie składniki masy serowej przełóż do misy miksera, miksuj do uzyskania jednolitej masy (nie za długo, sernik nie lubi być za mocno napowietrzony), na końcu dodaj posiekane śliwki kalifornijskie, wymieszaj ręcznie. Masę wylej na schłodzony spód.

Pieczenie w kąpieli wodnej:

Formę na sernik obłóż folią aluminiową, całość przełóż do większego naczynia/formy do pieczenia, do której dolej wrzątek do ¾ jej wysokości. Całość umieść w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni funkcja góra/dół na 60 minut. Później ustaw termoobieg na 10-15 minut. Po tym czasie sernik powinien być dobrze ścięty. Należy go studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, po czym najlepiej przełożyć na min. 8 godzin do lodówki.

Słony karmel:

W rondlu umieść cukier i na małym ogniu powoli go rozpuszczaj. Gdy całkowicie się rozpuści (nie gotuj go, może się przypalić i będzie gorzki) dodaj zimne masło, całość mieszaj do połączenia składników, chwilę to zajmie. Następnie dodaj śmietankę i sól, całość dalej mieszaj do połączenia składników. Karmel przestudź, z czasem zacznie on gęstnieć. Na wyjęty z lodówki sernik wylej całkowicie schłodzony karmel, górę sernika udekoruj połówkami śliwek kalifornijskich.