mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Sernik Zebra

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W smaku bardzo wilgotny, nie za słodki, mimo użycia dużej ilości czekolady.

Sernik Zebra Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik Zebra

 

  • Ciemny spód:

 

  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 10 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 jajko

 

  • Masa:

 

  • 60 dag twarogu półtłustego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki stopionego masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • szczypta soli
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 10 dag mlecznej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Sernik Zebra
Spód: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki. Masa: Żółtka utrzeć z cukrami, dodać masło, znów utrzeć. Połączyć z proszkiem budyniowym i twarogiem. Podzielić na dwie równe porcje. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do jednej części dodać roztopioną lekko ostudzoną czekoladę. Białka ubić ze szczyptą soli. Podzielić na 2 części. Delikatnie wymieszać z jasną i ciemną masą serową. Blaszkę wyłożyć pergaminem, położyć rozwałkowane ciasto. Następnie wykładać po 2 łyżki jasnej i ciemnej masy na przemian. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170*C i piec ok. 1 godziny.
Sernik Zebra
Etap 1
Sernik Zebra
Etap 2