mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Sernik Złota Rosa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

W smaku serniczek jest niezwykle delikatny i puszyście kremowy, przykryty kołderką z lekkiej pianki nakrapianej rosą:)

Sernik Złota Rosa

Składniki:

Sernik Złota Rosa

 

  • Ciasto:
  • 2 szkl. mąki
  • 15 dag margaryny lub masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 małe op. cukru wanil. 16g

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg sera twarożku 3-krotnie mielonego (w wiadereczku)
  • 1 opak. cukru wanilinowego 16g
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 2-3 szkl. mleka
  • trochę więcej niż 1/2 szkl. oleju
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • 3/4 szkl. cukru

 

  • Pianka bezowa:
  • 4 białka
  • 6 łyżek cukru

 

Sposób przygotowania:

Sernik Złota Rosa
Składniki na ciasto wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia, łącznie z bokami! . Ubić 2 jajka, 4 żółtka, cukier, cukier wanilinowy. Do ubijanej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera i dalej ubijać , następnie wlać mleko, wsypać budynie, ciągle miksować ( będzie bardzo rzadki, ale taki ma być ) . Dodać olej. Wszystko wymieszać. Ser delikatnie wylać na oblepioną ciastem formę i piec ok. 1 godziny w temp. 160-180*C. Następnie ubić pianę z 4 białek cukrem i wyłożyć na upieczony gorący sernik i piec jeszcze ok. 10-15 min. w 180*C. Rosa na wierzchu sernika ukazuje się na po kilku-kilkunastu godzinach od upieczenia. Sernik pieczony na blaszce o wymiarach: 25 cm x 40 cm.