MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Sernik żurawinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Dla wszystkich miłośników serników - wspaniały, lekko słodki, przełamany kwaskową żurawiną... Po prostu idealny! Mój numer 1 wśród serników :) przepis własny :)

Sernik żurawinowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik żurawinowy

 

  • Spód:
  • 2 szkl. mąki
  • 3/4 kostki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu mielonego
  • 8 łyżeczek dżemu żurawinowego
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kisiel o smaku żurawinowym
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Sernik żurawinowy
Kruchy spód: mąkę z proszkiem przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i całość siekamy, następnie zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowanym ciastem wykładamy wyłożoną papierem do pieczenia formę (23x28cm). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Masa serowa: ser przekładamy do miski, krótko miksujemy i dodajemy jajka stopniowo, po każdym dokładnie miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy cukier, mąkę i proszek z kisielu. Na koniec dżem żurawinowy. Miksujemy na wolnych obrotach do dokładnego połączenia składników. Masę równo rozprowadzamy na podpieczonym kruchym spodzie, przykrywamy blaszkę folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i wstawiamy do piekarnika. Uwaga: piekarnik powinien być jeszcze ciepły po zapiekaniu spodu, ale na nowo włączamy dopiero po wstawianiu sernika. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach, po czym temperaturę zmniejszamy do 160-165 stopni. Po godzinie jeszcze raz zmniejszamy do 130 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Studzimy w otwartym piekarniku. 
Sernik żurawinowy
Ser miksujemy z jajkami, dodając je po jednym
Sernik żurawinowy
Do masy dodajemy 8 łyżeczek dżemu żurawinowego
Sernik żurawinowy
Zagnieciony kruchy spód wykładamy na blaszkę i podpiekamy
Sernik żurawinowy
Masę serową wylewamy na spód i pieczemy wg przepisu