Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Serniki ruskie

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Twaróg zmielić i ucierać w makutrze z łyżką masła, solą i jajkami. Jeżeli ser

Serniki ruskie

Składniki:

Serniki ruskie

 

Sposób przygotowania:

Serniki ruskie
Twaróg zmielić i ucierać w makutrze z łyżką masła, solą i jajkami. Jeżeli ser jest bardzo suchy dodać 2-3 łyżki śmietany i 1/2 szkl mąki. Wymieszać. Na stolnicy posypanej mąką formować długie, przypłaszczone wałki grubości  palca i krajać na ukos na długość 4 cm. Rzucać na wrzącą, osoloną wodę, a gdy wypłyn ostrożnie wyjmować na półmisek, polewać masłem z tarta bułką lub śmietaną.