zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Serniko-piernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Połączenie sernika i piernika to idealny duet, na święta jak znalazł. To dwa wypieki w jednym czyli praktycznie i smakowicie. Sernik z nutką wanilii, spód z aromatycznego piernika.

Serniko-piernik

Składniki:

Serniko-piernik

 

  • Spód: piernik
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czubata łyżka kako
  • 125 g masła
  • 100 g sztucznego miodu
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • szklanka mleka

 

  • Masa serowa:
  • 4 jajka ( z dwóch ubijamy pianę)
  • 750 g sera na sernik
  • wanilia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Serniko-piernik
Przepis na formę okrągłą średnicy 23 cm. Formę wytłuszczamy i lekko obsypujemy mąką lub wykładamy papierem. Nastawiamy piecyk na 170 stopni, druga półka od dołu. Piernik: w rondelku rozpuszczamy masło, cukier, mleko, miód, dodajemy kako i przyprawę. Mieszamy do rozpuszczenia cukru, nie zagotowujemy. Studzimy jeśli masa jest gorąca. Dodajemy całe jaka i mieszamy dokładnie. Mąkę przesiewamy z proszkiem i solą. Wlewamy płynne składniki i mieszamy delikatnie do połączenia. Wylewamy ciasto do formy. Teraz sernik. Sernik: ucieramy miękkie masło z cukrem na jasną masę, dodajemy 2 żółtka ( 2 białka na pianę) ciągle miksując. Dodajemy partiami ser, wanilię, 2 całe jajka, skrobię ziemniaczaną. Staramy się nie miksować zbyt długo, aby masa serowa się nie napowietrzyła. Na koniec ubijamy pianę ( nie na sztywno) z odrobiną cukru i łączymy z masą serową delikatnie mieszając szpatułką. Wylewamy masę sernikową na piernik. Wstawiamy do nagrzanego piecyka. P 20 minutach zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy na funkcji góra-dół, wierzch przykrywamy folią aluminiową aby sernik nie spiekł się zbyt mocno. Pieczemy ok. godziny doglądając ciasto (nie otwieramy piecyka). Studzimy w piecyku, leciutko go uchylając. Najlepiej po wystudzeniu schłodzić ciasto w lodówce i dopiero kroić.