Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Sernikobrownie z kokosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wilgotne i aromatyczne brownie z masą serową.

Sernikobrownie z kokosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernikobrownie z kokosem

 

  • ciasto:
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 175g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 100g masła
  • 100g mąki
  • masa serowa:
  • 200g serka śmietankowego (Philadelphia lub podobnego w konsystencji)
  • 50g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • jajko

 

  • dodatkowo:
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych

 

 

Sposób przygotowania:

Sernikobrownie z kokosem
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Serek wymieszać z jajkiem, cukrem i cukrem wanilinowym. Jajka ubić z cukrem na puch, następnie stopniowo połączyć z ostudzoną czekoladą oraz przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto czekoladowe. Łyżką wylać masę serową tworząc nieregularne wzory, a następnie posypać całość wiórkami. Piec ok. 40 min. w 180st. C. Czas jest orientacyjny, zależy od mocy piekarnika, ciasto czekoladowe powinno być wilgotne.
Sernikobrownie z kokosem
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
Sernikobrownie z kokosem
Ciasto wylać do tortownicy z papierem do pieczenia
Sernikobrownie z kokosem
Na powierzchni rozlać masę serową przy pomocy łyżki.
Sernikobrownie z kokosem
Powirzchnię obsypać wiórkami kokosowymi.