IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Sernikowe latte macchiato

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny sernik z nutką kawy

Sernikowe latte macchiato

Składniki:

Sernikowe latte macchiato

 

 

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • 2 szklanki maki

 

  • cukier waniliowy

 

  • 4 łyżki kawy "Inka"

 

 

  • 1 kg sera z wiadereczka

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

 

 

 

  • cukier waniliowy

 

  • 1 czekolada mleczna

 

 

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

 

 

Sposób przygotowania:

Sernikowe latte macchiato
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść ze sobą do połączenia się składników. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić ok 30 min. Po tym czasie wyłożyć ciastem tortownice wysmarowaną margaryną i posypaną mąką krupczatką. (Moja tortownica o średnicy 28 cm, polecam również na 26 czy 24cm ciasto wyjdzie wyższe)i nakłuć widelcem. Podpiec ok 150 min. w temp. 180'C. Pozostawić do przestygnięcia. Ser zmiksować z mąką ziemniaczana oraz cukrem. Pod koniec dodając po jednym jajku. Na koniec dodać śmietanę 18% oraz cukier waniliowy i jeszcze chwilkę zmiksować. Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do przestygnięcia a następnie połączyć z 2/3 sera. Do pozostałej części sera dodać letnią rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę mleczną, ze śmietaną 30%, a na koniec dodać kawę. Zmiksować. Połowę białego sera wylać na ciasto, następnie wyłożyć łyżką masę sera ciemnego, a na koniec ponownie warstwę sera białego. Ciasto pieczemy ok 15 min. w temp. 180'C. a następnie zmniejszamy temperaturę do 160'C i pieczemy jeszcze 60 min. Ciasto powinno odchodzić od boków tortownicy. Ciasto pozostawić ok 12h, a następnie posypać kakao. Smacznego !!